WIL JE EEN TICKET ALERT ONTVANGEN?

Ontvang informatie over beschikbare tickets in je mail.

Unieke kijkjes achter de schermen
Unieke kijkjes achter de schermen
Unieke kijkjes achter de schermen
Unieke kijkjes achter de schermen
17.08.23

Duurzaam vervoer bij de Dutch Grand Prix

In 2022 maakte 97% van de bezoekers tijdens de Formula One Heineken Dutch Grand Prix gebruik van duurzaam vervoer naar en van het CM.com Circuit Zandvoort. Maar de organisatie legt de lat nog hoger: 98% in 2023 en uitsluitend duurzaam vervoer in 2025.

image

Met die 97% procent steekt de Dutch Grand Prix al met kop en schouders boven de andere Grand Prixs op de F1-kalender uit. Het allereerste mobiliteitsplan leidde bij de editie in 2021 voor een soepele instroom en uitstroom van bezoekers. De vrees voor een auto-invasie in Zandvoort bleek ongegrond. Van een verkeersinfarct tijdens de Dutch Grand Prix is dus geen sprake. Ook dit jaar niet.

Touringcars
Veel bezoekers komen met de trein naar Zandvoort. De NS vervoert op de racedagen 10.000 reizigers per uur. Daar zit weinig tot geen rek meer in. Andere duurzame vervoersopties waarvan veel gebruik wordt gemaakt zijn de fiets (al dan niet in combinatie met Park & Bike locaties op afstand van Zandvoort) en de bus (ov of gehuurd). Dat laatste is een steeds populairder wordende optie. Met name het touringcarvervoer slaat aan. Dit jaar zijn er zelfs 200 opstappunten in Nederland, twee net over de grens met België en vier in Duitsland. Bezoekers worden door luxe touringcars praktisch thuis opgehaald, nagenoeg voor de deur van het CM.com Circuit Zandvoort afgezet en na afloop weer thuisgebracht.

image

Sleutel
Vervoer op maat is misschien wel de ‘sleutel’ voor die laatste paar procenten, zegt Roy Hirs, manager mobiliteit van de Dutch Grand Prix. “Het lijkt niet veel, maar één procent is in absolute aantallen nog altijd zo’n 1100 mensen.”

De kleine winst is nog te behalen bij internationale bezoekers, gasten en officials van de FOM (Formula One Management), genodigden van de Paddock Club waarover de lokale organisatie geen zeggenschap heeft en media. Hirs: “Die bezoeken meerdere Grand Prixs per jaar en zijn gewend om met eigen vervoer te komen. Bij hen moeten we proberen die transitie in denken te bewerkstelligen. Want het is zeker niet zo dat ze dwarsliggen. Ze hebben alleen een duwtje nodig.”

Shuttledienst
Wat helpt is het aanbieden van duurzame opties die het nog makkelijker maken. Bijvoorbeeld een shuttledienst vanaf de hotels waar ze verblijven, waarbij de busjes veel dichter bij de ingang komen dan de parkeerplaats waar de auto moet worden geparkeerd. De Kiss & Ride plek bij de ingang van het circuit wordt dit jaar dan ook nog meer benut door georganiseerd vervoer. De pendelbussen van de Dutch Grand Prix rijden dit jaar overigens allemaal op HVO-brandstof. Connexxion zet voor het Openbaar Vervoer overwegend elektrische bussen in.