WIL JE EEN TICKET ALERT ONTVANGEN?

Ontvang informatie over beschikbare tickets in je mail.

Unieke kijkjes achter de schermen
Unieke kijkjes achter de schermen
Unieke kijkjes achter de schermen
Unieke kijkjes achter de schermen
04.09.22

Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix; meer dan alleen racen

Het raceweekend op Zandvoort loopt vandaag ten einde en wordt nu al bestempeld als een succes. Niet alleen op race- of organisatorisch gebied maar juist ook op het vlak van duurzaamheid en sociale initiatieven heeft het evenement dit jaar veel stappen kunnen zetten.

Oranje is het nieuwe groen
Het streven van de FOM (Formula One Management) is om in 2030 CO2-neutraal te zijn en de organisatie van de Nederlandse GP draagt daar op allerlei manieren actief aan bij. Zo is er vanaf de eerste editie vol ingezet op het vergroenen van de infrastructuur rondom het CM.com Circuit Zandvoort door bezoekers betere alternatieven dan vervoer met de auto te bieden. Gisteren bleek al dat dit doel ruimschoots is behaald en 0% van de reguliere bezoekers met de auto is gereisd.Vervoersmiddelen als de trein en bus (42%) en de fiets (37%) zijn erg populair. De impact van deze aanpassing is enorm wetende dat normaal gesproken een evenement van deze omvang ongeveer 70% van haar footprint aan het vervoer van bezoekers te danken heeft. Verder worden er generatoren gebruikt die op HVO100 brandstof draaien, de meest duurzame optie die op dit moment beschikbaar is. Daarmee bespaart het evenement minimaal 80% CO2 uitstoot op de energievoorziening.

Aandacht voor de omgeving
De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix verzamelt en verwerkt al het afval gescheiden en recyclet allerlei materialen. Er worden bijvoorbeeld van niet meer gebruikte doeken tassen gemaakt. Ook werkt de organisatie aan de verbetering van de natuur om het circuit heen, bijvoorbeeld door een upgrade van het Visserspad. Vorig jaar werd 70% van de plastic cups hergebruikt, een percentage dat de organisatie ook dit jaar met 40.000 extra dagelijkse bezoekers wilt vasthouden.

Voedselverspilling wordt zoveel mogelijk tegengegaan door het eten dat over is, te doneren aan de Voedselbank.Robert van Overdijk, directeur Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix licht toe: “We kijken niet alleen naar de milieuaspecten, zoals recycling en CO2-impact, maar ook naar sociale initiatieven, economische impact en de natuur om ons heen. Door de stappen die we hebben kunnen zetten, lopen we in een aantal gevallen al voor op ons meerjarenplan. Daar zijn we heel trots op. We willen graag een voorloper zijn in de netzero strategie van de Formule 1 zodat we anderen kunnen inspireren om vergelijkbare stappen te zetten.”

Sociale initiatieven
De organisatie van de Dutch Grand Prix hecht er grote waarde aan om het grootste autosport evenement ter wereld voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo is er gedurende het hele weekend een Extra Care Court ingezet waarmee 100 mensen met een beperking de race toch van dichtbij kunnen volgen op de beste plek van het circuit, voor de hoofdtribune.

Op dit platform is met veel rekening gehouden, zo heeft het bijvoorbeeld een prikkelarme ruimte. Een ander initiatief dit jaar is dat kinderen die momenteel in het Prinses Maxima Centrum verblijven, in contact staan met de paddock door middel van een robotcamera. Verschillende coureurs besteedden hier aandacht aan en hadden bijzondere een-op-een gesprekken met de kinderen (zie video hier). Via het ‘Grid Kids programma’ konden 20 kinderen via onder meer de LINDA.foundation, Esther Vergeer Foundation en het refugees programma op Zandvoort aanwezig zijn. “Middels al deze verschillende initiatieven maken we het evenement groter dan de race zelf en creëren we positieve impact. Dat zullen we de komende jaren voortzetten”, sluit van Overdijk af.

 

Nederlands

Engels