Zonnige Qualifying Saturday succesvol en goed verlopen

De tweede dag van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2021 is succesvol verlopen. De drukte was goed beheersbaar mede als gevolg van de aangescherpte communicatie richting bezoekers zijn de piekmomenten van de dag ervoor voorkomen. Maximaal 65.000 autosportliefhebbers zijn vandaag getrakteerd op een zonovergoten, divers raceprogramma met als koningsnummer; de kwalificatie in de Formule 1.

Eerste Nederlander op pole position in Zandvoort
Max Verstappen pakte pole position voor uitzinnige, in het oranje geklede, racefans. Een unieke prestatie op een bijzonder sfeervolle en feestelijke dag. Nog nooit eerder stond een Nederlander op de eerste startpositie tijdens de Grote Prijs van Nederland.

Slechts twee procent met de auto
Zowel de in- als uittocht van fans door Zandvoort verliep vlekkeloos. In de ochtend arriveerde bijna de helft van de bezoekers te voet of met de fiets, 33% met het openbaar vervoer en 8% met pendelbussen (MaaS – Mobility as a Service). Opvallend is het feit dat slechts 2% van de raceliefhebbers met de auto komt. Deze cijfers leveren een verrassend positieve bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de organisatie op het gebied van mobiliteit.

Geplaceerd evenement
De Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix 2021 wordt georganiseerd onder het protocol van ‘Testen voor Toegang’ waarbij toeschouwers bij aankomst op het circuit naar een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat worden gevraagd. Vervolgens wordt het publiek gestimuleerd zoveel mogelijk op hun aangewezen plaats te blijven en wordt er gezorgd voor goede spreiding van de bezoekers op het evenement.

Maatregelen sorteren effect
Op zaterdag 4 september is in de communicatie naar bezoekers meer focus gelegd op de regels van een ‘Testen voor Toegang evenement’. Zo zijn bezoekers via allerlei communicatiemiddelen gevraagd om hun vaste zitplaats zoveel mogelijk te gebruiken en elkaar de ruimte te geven. Additioneel worden er vrijwilligers ingezet om mensen er bijvoorbeeld op te wijzen hun consumpties op de tribune te nuttigen. Uit het afstemmingsoverleg (AO) tussen de verschillende betroken diensten (o.a. brandweer, politie, gemeente, veiligheidsregio Kennemerland, NS, ProRail) kwam de feedback dat de genomen maatregelen effect sorteren.

Sfeervolle oranje-zee van supporters
Racefans konden vandaag genieten van een historische kwalificatie op de Grand Prix in Nederland die voor het eerst in 36 jaar weer op Zandvoort plaatsvond. Max Verstappen, die poleposition behaalde en opgetogen zijn team en de fans bedankte, biedt een veelbelovende opmaat naar de race morgen.

“Wat een dag”
Robert van Overdijk, directeur van de Dutch Grand Prix zegt: “Wat een dag. Na 36 jaar een Nederlander op poleposition, stralend weer en een geweldige sfeer. De communicatie richting bezoekers die we hebben gehanteerd, sorteren het gewenste effect met een beheersbare drukte en goede doorstroming. Er was geen enkele file in de wijde omtrek van Zandvoort. De instroom en de uitstroom verliep heel goed en slechts 2% komt met de auto.”

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]