Wat je moet weten over de nieuwe F1 auto’s!

Voor het Formule 1 wereldkampioenschap van 2021 zijn de teams beperkt in het aantal wijzigingen dat mag worden aangebracht aan de 2020 F1 auto ontwerpen. De teams zijn verplicht om hun chassis van 2020 over te nemen voor het komende seizoen, vooruitlopend op de komst van de uitgestelde en radicale reglementen in 2022.

Toch konden teams een aantal kleine, maar belangrijke toevoegingen aan de auto’s doen voor dit seizoen. De grootste technische uitdaging voor de F1-auto’s van 2021 is de aanpassing aan de nieuwe aerodynamische reglementen. Mercedes is dit jaar de belangrijkste motorleverancier, want vier van de tien teams gebruiken hun 1.6 V6 turbomotor. Dit is natuurlijk niet alles. Wij hebben alle ‘techspecs’ per F1 team voor je op een rijtje gezet. Dit is wat je van de F1 auto’s kan verwachten in 2021!

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe W12 van Mercedes is de afwezigheid van het dual-axis steering system (DAS), dat een belangrijk technisch geheim was van zijn voorganger, de W11. Hierdoor zijn de aerodynamische veranderingen een belangrijk aandachtspunt geweest bij de ontwikkeling van de W12. Gezien hoe de motorkap en de sidepods gekrompen en hoe extreem gevormd ze zijn, lijkt het erop dat Mercedes hun uiterste best heeft gedaan om de hele vorm van de sidepod en de vloerrand zo te bewerken dat ze zoveel mogelijk van de downforce terugwinnen die door het afsnijden van de vloerafmetingen is weggenomen. Ondanks de slechte repetitie in Bahrein is het team van Mercedes nog steeds topfavoriet voor het wereldkampioenschap dit seizoen. Kunnen de regerende kampioenen in 2021 een achtste constructeurskampioenschap winnen?

Red Bull heeft er dit jaar voor gekozen om de auto geen volledig nieuwe naam te geven. De auto heet RB16B omdat ruwweg 60 procent van de onderdelen hetzelfde zijn als vorig jaar. De RB16B wordt aangedreven door de laatste evolutie van Honda’s V6 hybride motor. Dit wordt het laatste jaar dat het Japanse bedrijf de officiële motorleverancier is en in die hoedanigheid heeft Honda alle upgrades naar voren gehaald die oorspronkelijk waren uitgesteld tot het seizoen van 2022 vanwege de coronapandemie. De krachtbron is in recordtempo verder verbeterd in de hoop dat het team de laatste stap kan zetten naar het prestatieniveau van de Mercedes-Benz motor.

De SF21 is een evolutie van de SF100 van vorig jaar. Ferrari heeft geprobeerd om de SF100 op alle punten te verbeteren. De ingenieurs in Maranello zijn erin geslaagd om de nieuwe motor die de SF21 aandrijft compacter te verpakken. De carrosserie is slanker en heeft volgens Ferrari meer “downwash”, wat betekent dat de rijwind zo veel mogelijk over de diffuser onder de auto moet worden geleid. Het achterste deel van de auto heeft een bordeauxrode kleur, vergelijkbaar met de 125S, de allereerste raceauto van Ferrari. Zijn deze veranderingen genoeg om de teleurstellende prestaties van vorig seizoen te doen vergeten?

De MCL35M lijkt niet alleen qua naam, maar ook qua uiterlijk op de MCL35 vorig jaar. Een klein op het eerste oog te zien verschil is de slankere achtervloer zoals het nieuwe reglement ook voorschrijft.

Onderhuids is de 2021 versie wel duidelijk minder verwant aan zijn 2020 voorganger. McLaren heeft hier de meeste stappen in gemaakt vergeleken met alle andere F1 teams. Dat is te danken aan de overstap van Renault naar Mercedes als motorfabrikant, waardoor het het team ook unieke wijzigingen aan het chassis kon aanbrengen. De sterke testresultaten van McLaren in Bahrein laten zien dat McLaren dit jaar een geduchte tegenstander kan zijn. Wordt McLaren de verrassing van dit F1-seizoen?

Alpine heeft zijn allereerste Formule 1-auto gepresenteerd, genaamd A521. Het eerste wat opvalt is toch wel het Renault-DNA. Niet echt verrassend, want de Franse formatie nam de afgelopen jaren deel aan de Formule 1 als team Renault. Het geel en zwart zijn ingeruild voor de traditionele Franse en Britse kleuren. Ondanks het nieuwe uiterlijk lijkt het erop dat de Alpine A521 geen radicale upgrade is ten opzichte van zijn voorganger, de Renault RS20. Alpine sprak wel bij de lancering over verbeteringen aan de door Viry geproduceerde krachtbron gezien de grotere massa van de motorkap achter de inlaat.

Na een moeilijk seizoen 2020 is Haas terug met een compleet nieuw uiterlijk en een gloednieuwe rijdersbezetting. Met meer vermogen in de Ferrari-motor zouden ze meer mogelijkheden moeten hebben om de strijd aan te gaan met de andere auto’s in het middenveld. Gezien het feit dat de VF-21 de auto lijkt te zijn die zich het minst ontwikkeld heeft tijdens de winter (en helemaal niet geüpdatet zal worden tijdens het seizoen), is het aannemelijk dat Schumacher en Mazepin een nog zwaardere uitdaging zullen krijgen dan hun voorgangers, Magnussen en Grosjean vorig seizoen. Zullen een nieuwe motor en de sterke rookies genoeg zijn om de punten voor Haas mee naar huis te nemen?

Met de nieuwe auto van het Aston Martin Team keert het Britse ultra-luxe merk voor het eerst in meer dan 60 jaar terug naar de top van de mondiale autosport. De nieuwe Aston Martin AMR21 verschilt aanzienlijk van zijn Racing Point RP20 voorganger. Omdat Aston Martin een ‘token’ vrije upgrade van de 2020 Mercedes achterwielophanging mocht nemen, was het team vrij om de tokens aan het chassis te besteden. Dit heeft Aston Martin in staat gesteld om de vorm van het chassis te optimaliseren voor de aero-reglementen van 2021. Hoewel het Mercedes tintje in het ontwerp nog steeds zichtbaar is, kunnen we nu duidelijker dan vorig jaar zien hoe het team met de AMR21 zijn eigen weg gaat.

Met een nieuw kleurenschema, de nu traditionele rood-witte kleuren van het team, vertegenwoordigt de C41, een evolutie van de C39 die in het seizoen 2020 reed. Toch valt de C41 wel op door zijn vernieuwde uiterlijk, met name wat betreft de neuskegel (het ontwikkelingsgebied waar Alfa Romeo zich voornamelijk op heeft gericht). Onderhuids zijn er ook enige aanpassingen gedaan door het Alfa Romeo Racingteam. Daar bezit de C41 over de verbeterde Ferrari-motor waar de Italianen heel 2020 hard aan hebben gewerkt. Vanwege de beperkingen die het reglement oplegt, neemt de auto verder veel onderdelen van zijn voorganger over.

De wagen van Pierre Gasly en debutant Yuki Tsunoda heeft enkele kleine aerodynamische veranderingen ondergaan. Het werk aan de AT02 heeft zich toegespitst op de aërodynamische ontwikkeling, waarbij de twee tokens zijn gebruikt voor een nieuwe neus. Deze overwegingen zijn ook van invloed geweest op het volledige herontwerp van de voorwielophanging. Net als moederteam Red Bull maakt het team dit jaar voor het laatst gebruik van Honda-motoren. Zal AlphaTauri dit jaar ook gaan strijden in de middenmoot of haken ze aan bij de top?

Met een combinatie van blauw, wit en gele accenten heeft ook de FW43B van Williams dit jaar een nieuwe uitstraling. Deze weerspiegelt naar eigen zeggen de geest van het verleden van het team, de huidige transformatie en het streven naar toekomstige ambities. De brede neus is behouden. Dit kan een nadeel zijn voor het team van Williams, want deze neus leent zich minder goed dan de smalle op het gebied van aerodynamica. Maar het kan duidelijk redelijk goed werken, zoals AlphaTauri vorig jaar liet zien en het kan zelfs een voordeel opleveren bij hoge snelheden. Kan Williams na het dramatische seizoen van 2020 zich weer terugvechten?

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]