Leer meer over de Formule 1, de Dutch Grand Prix en CM.com Circuit Zandvoort!
Formule 1 staat ook wel bekend als de ‘koningsklasse’ van de racewereld. Het wordt gezien als het hoogste niveau dat je als coureur kunt bereiken. Een race wordt in de Formule 1 een Grand Prix genoemd, oftewel een grote prijs. Coureurs rijden dus ook voor de Grote Prijs van Nederland: Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix. Een Grand Prix duurt een heel weekend en bestaat dus niet alleen uit de race op zondag.
Op vrijdag zijn er in een normaal race-weekend twee vrije trainingen (beide duren een uur), hier kunnen de coureurs met hun team de auto testen. Zo kunnen ze aanpassingen doen waar nodig, wanneer ze bijvoorbeeld meer of minder downforce willen. Na de twee vrije trainingen op vrijdag volgt de derde en ook laatste vrije training op zaterdag. Hier kunnen de teams nog een keer de auto testen, maar het moment dat ze tijdens deze training de baan op gaan mogen ze geen grote aanpassingen meer doen aan de auto’s en dit noem je Parc Fermé.
Na de derde vrije training volgt de kwalificatie en deze bepaalt de starting grid (de startposities) voor zondag.
De kwalificatie bestaat uit drie sessies, beter bekend als Q1, Q2 en Q3. Tijdens Q1 gaan alle 20 coureurs de baan op en rijden ze een zo snel mogelijk rondje. Na 18 minuten stopt Q1 en vallen de langzaamste 5 coureurs af en voor hen is dus hun startpositie al bepaald. Tijdens Q2 gaan de overige 15 coureurs de baan op en hebben ze nu 15 minuten om hun snelste rondje te rijden. Wederom vallen de langzaamste 5 coureurs af en dus wordt Q1 door 10 coureurs gereden. Q1 duurt het kortst van alle sessies, namelijk 12 minuten. Deze bepaalt uiteindelijk de top-10 voor de starting grid van zondag.
Na de kwalificatie op zaterdag zullen de coureurs op zondag dan echt de Grand Prix gaan rijden met als doel aan het einde van de race met de grote prijs in handen te staan. Een race duurt meestal tussen 1,5 en 2 uur en alleen de top 10 ontvangt punten voor het kampioenschap. De winnaar krijgt 25 punten, 2e plek 18 punten en 3e plek 15 punten.
Ook ontvangt de coureur die de snelste ronde heeft gereden een punt, alleen moet diegene wel in de top 10 zijn geëindigd. Aan het einde van de Grand Prix is er een podium ceremonie voor de top 3.
De punten die de coureurs gedurende het gehele seizoen behalen zullen uiteindelijk bepalen wie de Formule 1 Wereldkampioen wordt. Ook is er een kampioenschap voor de teams en dit wordt het Constructeurskampioenschap genoemd. Hier worden de punten van de twee teamgenoten van elk team bij elkaar opgeteld.
In de Formule 1 rijden maar liefst 10 teams mee. Hier vind je een tabel met de teams en de twee coureurs die voor het team rijden.
Er zijn in totaal 31 Grand Prix’s geweest in Zandvoort voor het officiële F1 Wereldkampioenschap. De Grote Prijs van Nederland is in totaal 35x gereden, dus 4x was dit niet voor het officiële F1 WK. De laatste winnaar is Max Verstappen met zijn Red bull Racing auto en hij is, zoals je waarschijnlijk wel weet, ook wereldkampioen geworden. Andere legendarische coureurs zoals Niki Lauda (de laatste winnaar voor Max Verstappen), Jim Clark, Jackie Stewart en nog veel meer zijn er met de Grote Prijs van Nederland aan de haal gegaan.
Heel Zandvoort kleurde oranje tijdens het evenement, daarom staan de fans ook wel bekend als the Orange Army. Tijdens de Dutch Grand Prix wordt het circuit ook wel de ‘Lions Den’ genoemd, oftewel het hol van de leeuw.
Tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2022 op 2-4 september worden er drie dagen lang 105.000 toeschouwers verwacht. Oftewel, een Grand Prix om naar uit te kijken.
Het circuit is 4259 meter lang en telt 14 bochten. Er zijn veel aanpassingen geweest aan het circuit om ervoor te zorgen dat het mogelijk was om hier een Formule 1 race te laten plaatsvinden. Zo waren er vooral aanpassingen die de baan veiliger maakte, zoals hekken en nieuw asfalt, maar ook zijn er bochten veranderd om het een nog spannender circuit te maken. Zo zijn er twee bochten omgebouwd naar kombochten, met als bekende de laatste bocht; de Arie Luyendijkbocht waarna de coureurs vol gas geven op het rechte stuk.
Duurzaamheid en het milieu is een belangrijk onderdeel van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix, dit is ook terug te zien dat het grootste gedeelte van de bezoekers met de fiets naar het evenement toe kwamen. Er was ook een recyclesysteem, wat er mede voor heeft gezorgd dat er onder andere 70% van alle drinkbekers werden gerecycled.