Formule 1-coureurs verklaren hun keuze voor hun startnummers

Elke Formule 1-coureur moet zijn eigen persoonlijke startnummer hebben, en waar er een nummer is, is er een verhaal. Soms is het nummer gebaseerd op bijgeloof, maar andere coureurs hebben om persoonlijke redenen hun startnummer gekozen. In dit artikel lees je meer over de F1-coureurs en hun keuze voor hun startnummers.

#44 LEWIS HAMILTON – MERCEDES

Lewis Hamilton

‘Still I Rise’ – dat zijn de woorden op de achterkant van Lewis Hamilton’s helm. Dezelfde woorden heeft de Brit op zijn schouders getatoeëerd. Sinds hij in 2007 debuteerde als Formule 1-coureur, is hij inmiddels gestegen naar de top van de all-time pole positions-lijst en geldt hij als een van de meest succesvolle coureurs die de F1 ooit gekend heeft. Hij verbrak het record van zijn held Ayrton Senna en Michael Schumacher en evenaarde vervolgens de zeven wereldtitels van Schumacher.

Lewis Hamilton’s persoonlijke nummer is afgeleid van de nummerplaat van zijn vader’s auto toen hij slechts 8 jaar oud was. Hij ging deelnemen aan zijn allereerste ‘go kart race’ met een kart die zijn vader had herbouwd. Op de auto van zijn vader pronkte het nummer ‘F44’.

Hamilton: “Het is het nummer dat mijn familie het meest herkent; het nummer dat staat voor mij en mijn vrienden.”

#5 SEBASTIAN VETTEL – ASTON MARTIN

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel werd een aantal jaar geleden omschreven als hét supertalent dat alle F1-records zou gaan verbreken. De Duitser werd in zijn carrière vier keer wereldkampioen van de Formule 1 voor Red Bull Racing; hiermee evenaarde hij de prestaties van Juan Manuel Fangio en Michael Schumacher. In 2015 stapte hij over naar Ferrari, waar hij zich slechts in beperkte mate kon mengen in de strijd om het wereldkampioenschap. Na enkele moeizame jaren in 2019 en 2020 bij Ferrari, hoopt hij dit seizoen bij Aston Martin te laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Sebastian Vettel’s persoonlijke nummer is #5 en dit is afgeleid van het jaar 2001 dat een zeer succesvol jaar voor hem was. In dat jaar had hij nummer 5 op zijn kart staan. Later kwam Vettel meer te weten over een andere wereldkampioen genaamd Nigel ‘Red Five’ Mansell en koos hij voor #5 als eerbetoon aan hem.

Vettel: “Nummer #5 bleef overal opduiken.”

#18 LANCE STROLL – ASTON MARTIN

Lance Stroll

Lance Stroll is een tienersensatie met een voorliefde voor nat weer. Hij is één van de ‘cool kids’ op de grid. Stroll werd in 2017 kort na zijn 18de verjaardag door Williams ingezet in de Formule 1 – nog voor hij zijn middelbare school afmaakte en zijn rijbewijs haalde. In 2019 maakte Stroll de overstap naar het team van Racing Point, dat inmiddels een hele metamorfose heeft ondergaan en nu door het leven gaat als Aston Martin.

Nummer #18 betekent veel voor Lance Stroll, het staat voor het verleden en herinnert hem aan het winnen van de Formule 4- en 3-kampioenschappen.

Stroll: “Ik ben een beetje bijgelovig. Nummer 18 is daarom best belangrijk voor mij.” 

#11 SERGIO PEREZ – REB BULL RACING

Sergio Perez

Sergio Perez is de meest succesvolle Mexicaanse coureur uit de Formule 1-geschiedenis. ‘Checo’ heeft in de F1 naam gemaakt als een pittige strijder, die zich gemakkelijk door het peloton en in de punten kan worstelen. Hij is nooit bang om zijn tegenstanders op de baan een beetje op te jagen en zelfs zijn teamgenoten ontkomen niet altijd aan zijn ontembare wilskracht. Na zijn beste F1-seizoen in 2020, waarin hij de Sakhir Grand Prix wist te winnen en maar liefst 125 punten verzamelde, leek het erop alsof hij in 2021 van de grid zou gaan verdwijnen, maar Red Bull haalde hem binnen als vervanger voor Alexander Albon. In 2021 zal hij er alles aan doen om samen met zijn nieuwe teamgenoot Max Verstappen Red Bull aan een wereldtitel te helpen.

Sergio Perez’ nummer is afgeleid van voormalig profvoetballer Ivan Zamorano. De Chileen en oud-voetballer van Internazionale en Real Madrid, droeg nummer 11 tijdens zijn actieve voetballoopbaan. De Chileen was een voorbeeld van Perez, waardoor de Mexicaan besloot om nummer 11 te gebruiken in de tijd dat hij nog kartte.

Perez: “Tot aan de dag van vandaag heb ik nummer #11 gebruikt. Zelfs in mijn e-mailadres gebruik ik nummer 11.”

#22 YUKI TSUNODA – ALPHATAURI

Yuki Tsunoda

Tsunoda’s opgang naar de top van de autosport is verbazingwekkend snel gegaan: hij is in iets meer dan drie jaar tijd opgeklommen van een coureur in de Japanse F4 naar een Formule 1-coureur bij AlphaTauri, nadat hij in 2019 in Europa aankwam zonder enige kennis van de circuits. Na een trage start in de F3, gevolgd door een indrukwekkend debuut in de F2-campagne, bewijst Tsunoda dat hij de snelheid en de racevaardigheden heeft om mee te kunnen in de Formule 1. Tijdens zijn F1-debuut bevestigde hij dat door in de eerste GP in Bahrein in de punten te eindigen.

Het eerste nummer dat Yuki Tsunoda in de karting gebruikte was #11, maar dit is het nummer dat Sergio Perez gebruikt.

Tsunoda: “Ik heb daarom gewoon een 1 toegevoegd aan beide nummers, dat maakt dat ik nu met #22 rijd.”

#3 DANIEL RICCIARDO – MCLAREN

Daniel Ricciardo

F1-coureurs opgelet, want achter Ricciardo’s relaxte persoonlijkheid en grote grijns schuilt een vlijmscherpe coureur. De goedlachse Australiër combineert snelheid met indrukwekkende racevaardigheden. Ricciardo is nooit bang om tot het uiterste te gaan, zodra hij een inhaalactie kan uitvoeren. Tot en met 2018 reed Ricciardo voor Red Bull en behaalde hij zeven overwinningen; een bewijs dat hij consequent aan de leiding van het kampioenschap kan eindigen.

Voor Daniel Ricciardo begon het ook allemaal tijdens het karten destijds. In die tijd kon je nog niet uit nummers kiezen en was het puur toeval welk nummer je zou krijgen. Voor Ricciardo was dat nummer #3 en zijn huisnummer was destijds ook nummer 3. Bovendien werd dit nummer ook gebruikt door een Nascar-coureur die Ricciardo volgde.

Ricciardo: “Toen we in 2014 ons eigen nummer mochten kiezen in de Formule 1, was nummer #3 uiteraard mijn eerste keuze en die heb ik gelukkig gekregen. Ik ben eigenlijk heel trots om met nummer #3 te mogen racen.”

#33 MAX VERSTAPPEN – RED BULL RACING

Max Verstappen

Toen Max Verstappen op 17-jarige leeftijd de jongste Formule 1-coureur ooit werd, dreef hij zijn auto en zijn rivalen tot het uiterste en wist hij zijn naam te vestigen in de recordboeken van de F1. De Nederlander nam de Toro Rosso – en vervolgens de Red Bull – bij de horens met zijn instinctieve racestijl. F1’s jongste puntenscorer werd al snel de jongste Grand Prix-winnaar: op de leeftijd van 18 jaar en 228 dagen – boekte hij met een opportunistische, maar gecontroleerde rit, zijn eerste titel tijdens zijn debuut voor Red Bull in Barcelona 2016.

Max Verstappen’s favoriete nummer is #3, hij is altijd bij #3 gebleven, zo ook op racegebied. Toen hij in de Formule 1 kwam, had Daniel Ricciardo al nummer #3, dus voegde hij er simpelweg nog een 3 aan toe.

Verstappen: “Oké, laten we er een extra 3 aan toevoegen; hopelijk zorgt dat voor dubbel zoveel geluk. En ik vind het er nog eens best leuk uitzien ook!”

#16 CHARLES LECLERC – FERRARI

Charles Leclerc

Charles Leclerc is een Monegaskische veelbelovende autocoureur, die sinds 2016 lid is van de Ferrari Driver Academy, het opleidingsprogramma van het Formule 1-team van Ferrari. In 2016 werd hij kampioen in de GP3 Series en het daaropvolgende jaar veroverde hij het kampioenschap in de Formule 2. In 2018 maakt hij zijn Formule 1-debuut bij het team van Sauber, waar hij meteen goed presteerde. Sinds 2019 rijdt Leclerc voor Ferrari, waar hij met name in 2019 opvallend goed wist te presteren. Na een teleurstellend seizoen in 2020 hoopt de Monegask in 2021 Ferrari er weer bovenop te helpen.

Leclerc: “Ik wilde nummer 7 of nummer 10, maar die waren al bezet. Uiteindelijk heb ik voor #16 gekozen, omdat ik ben geboren op 16 oktober.” 

#4 LANDO NORRIS – MCLAREN

Lando Norris heeft flair en vechtlust in overvloed. McLaren liet hem in 2017 testritten rijden voor het Formule 1-team en inmiddels is hij de teamgenoot van Daniel Ricciardo. Norris, die in zijn junior-carrière schitterde met pole-positions en bloedstollende wiel-aan-wiel gevechten, maakte in 2019 zijn racedebuut voor McLaren.

Norris: “Er is geen nummer dat ik in iedere raceklasse heb gebruikt. Ik heb 31 gehad, ik heb 11 gehad, in het karten had ik 33 en 46, maar geen van die getallen betekenen iets voor me. Dus ik heb gekozen voor nummer 4, vooral omdat dit nummer het beste bij mijn logo past.”

#55 CARLOS SAINZ – FERRARI

Carlos Sainz

Hij wordt ook wel ‘de matador uit Madrid’ genoemd. In 2015 maakte hij zijn officiële Formule 1-debuut voor Toro Rosso, naast de eveneens debuterende Max Verstappen. Sainz is een vasthoudende racer en racet graag ‘op het randje’. Geen wonder dat hij de bijnaam ‘Chili’ heeft gekregen. De Spanjaard is zowel intelligent als instinctief en kan daardoor ook op tactisch gebied uitblinken. Zijn kalme persoonlijkheid toont hij overigens ook buiten de baan; waar hij onaangedaan blijft door de druk die een Grand Prix-carrière én een beroemde naam in de racewereld met zich meebrengt.

Sainz: “De ene ‘S’ van Sainz is een 5 en de andere S is nog een 5, dus dat maakt #55. Mijn favoriete nummer is 5, maar Sebastian Vettel heeft al #5, dus bedacht ik dit ‘woordspelletje’ met mijn eigen naam.”

#7 KIMI RAIKKONEN – ALFA ROMEO RACING

Hij is de coureur die liever gewoon met rust gelaten wil worden. Raikkonen heeft een cultstatus in de Formule 1 als geen andere coureur van zijn generatie, maar als je hem vraagt waarom dat zo is, haalt hij zijn schouders op. Zijn ruige en rauwe persoonlijkheid inspireerde Sauber om hem in 2001 zijn debuut te gunnen – en hem opnieuw te contracteren in 2019. Zijn snelle en onverschrokken manier van racen hebben geleid tot memorabele McLaren-overwinningen. Zijn ‘zeg nooit nooit’-mentaliteit zorgde ervoor dat Ferrari in 2007 met één punt verschil de wereldtitel veroverde. Hoewel Raikkonen veel praat op het circuit, is ‘The Iceman’ buiten de baan een befaamde, zwijgzame man. Maar wie hem goed kent, zegt dat hij niet alleen een toegewijd familieman is, maar ook een amusante levensgenieter.

Raikkonen: “Ik moest gewoon een nummer kiezen, dus koos ik dit nummer. Er was ook een kans dat ik nummer #6 zou krijgen omdat ik daarmee het kampioenschap heb gewonnen, maar ik wist dat Rosberg dit nummer wilde omdat zijn vader daarmee het kampioenschap heeft gewonnen, dus heb ik nummer #7 gehouden en dat is voor mij altijd prima geweest.”

#99 ANTONIO GIOVINAZZI – ALFA ROMEO RACING

Antonio Giovinazzi is de hoop van Italië. De coureur uit Puglia beschikt over de juiste vaardigheden om zich een weg door het racepeloton te banen. Hij liet zijn vaardigheden zien tijdens een zinderende GP2-campagne in 2016, waarin hij nipt tweede werd, achter teamgenoot Pierre Gasly. Na een rommelig F1-debuut en een periode als reserve bij Ferrari, is de Italiaan inmiddels gekoppeld aan Kimi Raikkonen bij Alfa Romeo.

Giovinazzi: “De enige nummers die overbleven waren 13, 17 en 99. 13 en 17 zijn geen geluksnummers in Italië, dus koos ik voor #99. Het grappige is dat dit het laatste nummer is die je mag kiezen en mijn moeder zegt altijd dat de laatste ooit de eerste zal zijn. Dat is een Italiaans spreeekwoord, dus voor mij is #99 het perfecte nummer!”

#31 ESTEBAN OCON – ALPINE

Esteban Ocon

Esteban Ocon is een relatieve nieuwkomer in de Formule 1. In 2014 brak hij door in de wereld van de ‘single seaters’, toen hij een zekere Max Verstappen versloeg voor de Europese F3-titel. Het jaar daarop won hij de GP3-titel en kreeg hij de kans om Rio Haryanto tijdens de Grand Prix van België te vervangen bij het team Manor. Die kans leidde het jaar daarop tot een fulltime-zitje bij Force India. Maar toen Lawrence Stroll, de vader van racer Lance, halverwege 2018 instapte om de financiële toekomst van de ploeg veilig te stellen, was het gebeurd met Ocon. De Fransman werd aan het eind van het jaar aan de kant werd geschoven voor Stroll Jr., die overkwam van Williams. Ocon wachtte zijn tijd af en na een jaar lang langs de zijlijn als Mercedes’ reserverijder, vond hij in 2020 zijn weg terug naar een F1-stoeltje bij Renault.

Niets in Ocon’s autosportcarrière is gemakkelijk geweest – zijn combinatie van zelfvertrouwen, vastberadenheid en talent maakt hem dan ook tot een coureur die zich kan meten met de allerbesten.

Ocon: “In 2007 won ik het kampioenschap met nummer #31, dit is tot op de dag van vandaag nog steeds mijn meest succesvolle jaar, dus ik ga voor #31 voor de rest van mijn carrière.”

#9 NIKITA MAZEPIN – HAAS F1 TEAM

Nikita Mazepin is een van de meest controversiële debutanten uit de Formule 1-geschiedenis. De Rus staat bekend om zijn agressieve rijstijl en valt ook op door zijn opmerkingen en gedrag buiten de baan. De Rus beschikt echteer ook over de juiste rijderskwaliteiten om mee te gaan met zijn nieuwe tegenstanders in de Formule 1. De Rus – de vierde F1-coureur na Vitaly Petrov, Sergey Sirotkin en Daniil Kvyat – heeft namelijk een indrukwekkend CV in de junior-Formules. Hij eindigde in 2018 als tweede in het GP3-kampioenschap en won vier races. Nadat hij in 2019 de tijd nam om zijn draai te vinden in zijn eerste seizoen in de F2, behaalde hij in 2020 zes podiumplaatsen – waaronder twee overwinningen – op weg naar de vijfde plaats in het F2-klassement.

“Ik race normaal gesproken met het nummer #99 omdat dit het jaar is waarin ik geboren ben en het toevallig een geluksnummer was in de races die ik in de beginjaren won, maar #99 was al bezet, dus heb ik voor #9 gekozen.”

#10 PIERRE GASLY – ALPHATAURI

Als er één man is die weet hoe gek een carrière in de Formule 1 kan lopen, dan is het Pierre Gasly wel! De Fransman maakte in 2017 zijn debuut te maken in Maleisië als vervanger van Daniil Kvyat. En nadat hij zijn kwaliteiten had bewezen, werd hij het jaar daarop benoemd tot Toro Rosso-coureur. Na 21 races in zijn prille carrière werd Gasly als vervanger van Daniel Ricciardo naar voren geschoven bij Red Bull Racing. Een reeks indrukwekkende prestaties in 2018 voor Toro Rosso – waaronder een briljante vierde plaats in Bahrein – beloofde veel goeds voor het ‘A-team’ van Red Bull. Helaas kon Gasly de hoge verwachtingen nauwelijks waarmaken en hij had al snel te lijden onder de ongunstige vergelijkingen met zijn teamgenoot ´én rijzende ster Max Verstappen. Zozeer zelfs dat hij na de zomerstop werd teruggestuurd naar Toro Rosso, terwijl een ander jong, aanstormend talent – Alex Albon – een kans kreeg op het ‘senior’-zitje bij Red Bull.

Maar Gasly keerde terug, zoals alleen Gasly dat kan. In de resterende negen races van het seizoen scoorde hij bijna evenveel punten als teamgenoot Kvyat over het hele jaar – en in Brazilië behaalde hij met P2 zijn beste raceresultaat ooit. Die lijn werd in 2020 doorgetrokken, met als hoogtepunt een emotionele eerste F1-overwinning tijdens de Grand Prix van Italië.

Gasly: “Ik racete met nummer 10 in 2013, toen ik Europees kampioen van de Formule Renault werd. Daarnaast ben ik een groot fan van Zinédine Zidane. Hij was de nummer #10 voor het nationale voetbalteam van Frankrijk; een mooie tweede reden om met dit nummer te rijden.”

#47 MICK SCHUMACHER – HAAS F1 TEAM

Veel zonen van voormalige F1-coureurs zijn in de loop der jaren toegetreden tot de sport – twee daarvan hebben zelfs hun vader geëvenaard om wereldkampioen te worden – maar het dragen van de Schumacher-naam is zeker een extra druk voor Mick, gezien de buitengewone prestaties van zijn vader Michael in de Formule 1. Maar Schumacher Junior, lid van de Ferrari Driver Academy, treedt toe tot de F2 nadat hij de F2-titel in 2020 en F3-titel in 2018 heeft gewonnen.  Hij heeft zijn toetrede tot de Formule 1 dus zeker niet alleen aan zijn naam te danken. Het is talent dat hem zover heeft gebracht en hij zal meer van hetzelfde moeten laten zien als hij gewend raakt aan de F1, als hij op een dag in de voetsporen van zijn vader wil treden en een racestoeltje wil opeisen bij de Scuderia.

Schumacher: “Dit zal de eerste keer zijn dat ik dit nummer gebruik en het is eigenlijk heel simpel, want als je al het aantal van onze verjaardagen bij elkaar optelt, maakt het #47 en sommige fans zeggen wel eens dat je het kunt lezen als ‘voor Michael, dus voor 7’ wat ook een leuke gedachte is en ook een soort van waar.”

#6 NICHOLAS LATIFI – WILLIAMS

Dertien is tegenwoordig een hoge leeftijd om je kart-carrière te beginnen. Maar dat is hoe oud Nicholas Latifi uit Toronto was, toen hij zijn eerste stappen in de autosport zette. Slechts 11 jaar later werd hij een volwaardig Formule 1-coureur. Zijn entree in de hoogste categorie van de autosport was grotendeels te danken aan zijn indrukwekkende seizoen in de Formule 2 in 2019, waarin Latifi op de tweede plaats in het kampioenschap eindige, achter zijn directe concurrent Nyck de Vries. In november 2019 maakte Williams bekend dat ze hun hun sympathieke Canadese reserve-coureur gingen promoveren tot fulltime Formule 1-coureur, naast teamgenoot George Russell. In 2021 zal Latifi zijn uiterste best gaan doen om in de punten te rijden; iets dat hem in zijn debuut-seizoen van 2020 nog niet lukte.

Lafiti: “Mijn nummer #6 vertegenwoordigt Toronto, mijn thuisstad en de plaats waar ik ben opgegroeid.”

#63 GEORGE RUSSELL – WILLIAMS

George Russell wist al van jongs af aan indruk te maken in de racewereld. Tijdens zijn kart-carrière sleepte hij het ene na het andere kampioenschap binnen en liet hij vervolgens indrukwekkende dingen zien in de Formule 2 en Formule 3. In 2019, tijdens zijn langverwachte debuut in de Formule 1 wist hij zijn doorgewinterde teamgenoot Robert Kubica bij team Williams te verslaan en in 2020 herhaalde hij deze prestatie door Nicolas Latifi de baas te zijn. In 2021 hoopt Williams dat het Britse supertalent zijn potentieel optimaal kan benutten.

Russell: “#63 was het nummer van mijn broer, hij begon met karten in een indoor kartcentrum en hij had altijd nummer #63, dus dit is sindsdien ons familienummer.”

#77 VALTTERI BOTTAS – MERCEDES

Bottas leerde zijn vak op de Finse wegen bedekt met ijs en sneeuw. Hij wist al van jongs af aan dat hij Formule 1-coureur wilde worden. Als je op de bevroren wegen van Finland kunt rijden, dan kun je overal rijden, vindt Bottas. Zijn typisch Finse mentaliteit – gereserveerd, ijverig en kalm – maakte Bottas tot een uiterst betrouwbare coureur, die zich door geen enkele snelle baan uit de F1 laat afschrikken. Bottas maakte in 2013 zijn debuut bij Williams. Punten en podiumplaatsen volgden, en de Fin verzamelde zelfs de meeste punten zonder ooit te winnen; een record dat hem kwalijk werd genomen, maar dat zijn capaciteiten als coureur doet bewijzen. Doordat de Fin naam had gemaakt als puntenmachine, promoveerde hij in 2017 plotseling naar het meest begeerde stoeltje in de Formule 1: het vrijgekomen kampioenschapsstoeltje van Nico Rosberg bij Mercedes.

Bottas: “Aanvankelijk was er een plan om de twee zevens van #77 in plaats van de twee T’s in ‘Valtteri’ en ‘Bottas’ te gebruiken in een aantal designs, maar ik heb het desondanks nooit op die manier gebruikt. Ik vind het eigenlijk gewoon een leuk nummer”

#14 FERNANDO ALONSO – ALPINE

Michael Schumacher was de onbetwiste koning van de Formule 1 in het begin van de jaren 2000. Hij behaalde overwinningen en kampioenschappen in een tempo dat in die tijd  ondenkbaar was. Er was een heel speciaal iemand nodig om de Ferrari-legende van zijn troon te stoten – en dat was Fernando Alonso. Alonso is zeer competitief en steekt zijn zelfvertrouwen en talent niet onder stoelen of banken. Zo beoordeelt hij zichzelf met een 9 of 10 “in alles”. De F1-wereldkampioen voor Renault van 2005 en 2006 zette in 2018 na achttien jaar een punt achter zijn glansrijke F1-carriere, maar in de zomer van 2020 kondigde hij zijn terugkeer aan in de Formule 1 en hoopt hij na het tegenvallende eerste seizoen bij Alpine zijn waarde te bewijzen.

Alonso: “Toen ik 14 jaar oud was, op 14 juli en met een kart met het nummer #14 werd ik wereldkampioen. Vanaf dat moment wist ik dat #14 mijn nummer moest worden.”

Bron: F1.com

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]