CM.com Circuit Zandvoort

Het circuit.

CM.com Circuit Zandvoort is niet alleen bekend vanwege haar legendarische races en fantastische sfeer, ook wordt de Zandvoortse racepiste geroemd door haar unieke ligging. Met het strand vlakbij en een droomparcours in de Zandvoortse duinen, is het een feest voor elke racefan om een bezoek te brengen aan CM.com Circuit Zandvoort.

Ontdek het circuit.

Met een circuitlengte van 4,3 kilometer is het een van de kortere circuits op de F1-kalender: bijna nergens anders racen coureurs zo vaak aan de racefans voorbij! Hier vind je geen eindeloze uitloopstroken van asfalt, enkel meedogenloze grindbakken. Ieder foutje op het circuit wordt afgestraft. Het uiterst uitdagende circuit telt 14 bochten en is in 2020 geüpgraded naar de hoogste standaarden. Hierbij is het unieke karakter van CM.com Circuit Zandvoort behouden.

Circuit Zandvoort

Historie.

De relatie tussen Zandvoort en de autosport brengt ons terug naar het eind van de jaren ’30, toen liefhebbers van de racerij besloten om een wedstrijd te organiseren in Zandvoort. De race in 1939 werd verreden op een tijdelijk stratencircuit. Na een groot succes werd besloten een permanent circuit aan te leggen. De eerste race op dat circuit werd verreden op 7 augustus 1948. Vanaf 1952 was Zandvoort onderdeel van de Formule 1-kalender.

In de jaren ’70 onderging het circuit een aantal aanpassingen, waarbij ook nieuwe veiligheidsvoorzieningen werden getroffen. De laatste F1 Grand Prix vond plaats in 1985. Door de komst van een nieuw bungalowpark werd besloten om het circuit in 1988 in te korten naar een interim circuit. In 1999 werd het circuittraject uitgebreid naar een volwaardige GP-lengte van 4,3 kilometer. Voor de F1 Dutch Grand Prix is het circuit op een aantal punten aangepast, maar het unieke karakter onaangetast.

Helden op het circuit

De lijst met Formule 1 helden die op CM.com Circuit Zandvoort hebben gereden, is erg lang. Eén van de meeste legendarische races werd in 1985 verreden, toen Niki Lauda vanaf de 10e plaats moest starten, maar zich naar de zege wist te vechten. Op het podium werd hij geflankeerd door twee andere autosportlegendes: Alain Prost en Ayrton Senna. De winst op Zandvoort was tevens de laatste GP overwinning in de carrière van Niki Lauda. Van het huidige F1-startveld anno 2019 heeft een groot deel successen op Zandvoort behaald in de Formule 3. Zo weten bijvoorbeeld Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en ook Max Verstappen hoe het is om op Zandvoort te winnen.