Bijna 95.000 fans genieten van Super Friday

De eerste dag van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op Zandvoort is soepel verlopen. Het evenement, met als hoogtepunt de vrije trainingen van de Formule 1, stond in het teken van ‘Super Friday’. Een groot deel van het publiek heeft via Jumbo voor deze dag met korting een ticket kunnen aanschaffen. De supermarktketen, die al jarenlang sponsor is van Max Verstappen, maakt op deze manier de racesport bereikbaar voor jong en oud. Verder blijkt vandaag de in- en uitstroom van bezoekers goed beheersbaar, kwamen er veel mensen met de trein, bus en fiets naar het CM.com circuit Zandvoort en zorgde het Nederlandse entertainment voor een feestelijke sfeer.

Verstappen geniet ondanks problemen in eerste vrije training. “Het was qua resultaten nog geen geweldige dag, doordat we veel tijd verloren in de eerste vrije training. We gaan vanavond alles analyseren, zodat we zaterdag in de derde training competitiever zijn. We kunnen nog veel vooruitgang boeken richting de kwalificatie”, aldus Max, die het, in grote getalen aanwezige publiek, niet ontgaan is. “Het is pas vrijdag maar de sfeer is hier al fantastisch. Het is sowieso geweldig om op Circuit Zandvoort te rijden, zeker met die oranje zee langs de baan. Super dat er dankzij Jumbo op vrijdag tienduizenden fans bij konden zijn. Ook voor mij is dat genieten.”

Toestroom van fans
De tweede terugkeer van de Grand Prix naar Nederland is vrijdagochtend ontspannen van start gegaan met bijna 95.000 bezoekers. Een groot gedeelte van de racefans kwam met de trein. De NS zette gedurende de dag extra treinen in om alle bezoekers goed op te vangen. Ook reizen met de fiets en touringcar was populair.

De in- en uitstroom van racebezoekers verliep soepel en zonder noemenswaardige incidenten. Dit jaar draait de Heineken Dutch Grand Prix voor het eerst op volledige capaciteit nadat er vorig jaar bezoekersbeperkingen waren in verband met COVID-19. Over het gehele weekend worden meer dan 300.000 racefans verwacht.

Ultieme racebeleving
Ook deze editie heeft de Dutch GP flink geïnvesteerd in entertainment voor jong en oud om de racebeleving te optimaliseren. Zo traden vandaag Antoon, Emma Heesters, Mental Theo en, als surprise act, Guus Meeuwis op. In de zogenoemde ‘fanzone’ was veel te beleven voor jong en oud. Ook konden bezoekers dit jaar voor het eerst het racespektakel ook staand en ongeplaceerd bekijken, wat voor unieke viewpoints zorgde.

Lokale betrokkenheid en toegankelijkheid
Jan Lammers, sportief directeur: “We zijn erg enthousiast dat alles vandaag goed is verlopen. Prachtig om Zandvoort weer oranje te zien kleuren en meteen weer dat feestelijke gevoel te ervaren. Het is ook uniek dat de vrijdag zo populair is. Mooi dat we dit zo kunnen doen door de samenwerking met Jumbo.” Lammers memoreerde ook de bewonersdag voor 14.000 mensen die op 1 september plaatsvond. “De lokale betrokkenheid is heel groot en we kunnen dit alles niet doen zonder support van de Zandvoorters”, geeft Lammers aan.

Om de toegankelijkheid van het evenement verder te bevorderen zijn er verschillende programma’s opgezet voor kwetsbare groepen. Zo is er bijvoorbeeld een ‘special care platform’ voor mensen met een handicap op een van de mooiste plekken van het circuit en kunnen kansarme en gehandicapte kinderen en vluchtelingen ook naar het evenement komen middels het ‘Grid Kids’ programma.